GOZBA ILI O LJUBAVI PDF

: Gozba ili O ljubavi () by Platon and a great selection of similar New, Used and Collectible Books available now at great prices. Miloš N.Đurić is the author of The Symposium ( avg rating, ratings, reviews, published ). This Page is automatically generated based on what Facebook users are interested in, and not affiliated with or endorsed by anyone associated with the topic.

Author: Tauzilkree Moogule
Country: Luxembourg
Language: English (Spanish)
Genre: Music
Published (Last): 1 May 2011
Pages: 57
PDF File Size: 10.73 Mb
ePub File Size: 4.30 Mb
ISBN: 823-9-93039-490-8
Downloads: 83531
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Togul

Alkibijad prica kako je ostao sam sa Sokratom I kaze: Posto je Agaton rekao da Erot zudi za lepotom to bi znacilo da Erot nije lep. Oni teze da dodju do cilja ne vodeci racuna dali je to lepo ili ne.

Medjutim kako su im stidovi bili sa druge strane oni su u nemogucnosti da prave potomke lagano izumirali.

Gozba Review

Mi ne trebamo ljutiti bogove da nas jos jednom ne bi rastavili vec trebamo slaviti Erota sto nam pomaze iili nadjemo polovinu koja nam po srcu pripada I daje nam nadu da ce4 nas ako budemo bogodusni opet spojiti I tako nas uciniti blazenima I srecnima. Najvise saznanje se odnosi na uredjenje gradova,a ime mu je razboritost I pravednost. Muskarci koji vole zene I zene koje vole muskarce nastali su od treceg roda I od njih su postali preljubnici.

To ce ga dovesti do toga da vidi lepotu I u poslovima I u obicajima. Ljubav dakle nije do lepote nego do radjanja I zaceca u lepoti,jer radjanje je vecno I besmrtno a ljubav tezi besmrtnost.

Ljjbavi je Alkibijad rekao vojvodama da odliku za junastvo ne treba da dobije on nego Sokrat. Za drzavu I vojsku bilo bi najbolje kada bi b ila sacinjena od ljubavnika I ljubimaca,jer bi se uzdrzavali od svih sramota I nadmetali se jedni sa drugima za svaku lepotu. Njenu su dusu vratili iz hada zacudivsi se njenom delu. Sokrat govori kako ce njemu I Agatonu sada biti tesko da govore.

  KATALOG FISCHERA ZNACZKI PDF

On takodje ima I gobak oblik. Erot je uzrocnik najveceg dobra. U ljubavnikovom nastojanju gozbw osvoji ljubimcadozvoljeno mu je da cini cudna dela a doziveo bi veliku sramotu kada bi gzoba prema cemu drugom nego li prema ljubavi prema mudrosti.

Prvo nas Aristofan upoznaje sa ljutskom prirodom I njenom sudbinom. Trebalo bi da se ljubav prema mladicima I ljubav prema filozofiji I drugim vrlinama sjedine u jedno. U Elidi postoji zakon po kome je lepo ugadjati ljubavnicima I to se nikako ne smatra sramotom. Dok su Orfeja k oji nije imao srca da za ljubav umre kaznili. A dobar lekar je onaj koji zna da usadi ljuvbav gde je nema,a ukloni gde je ima a ne treba ljubvai je bude.

Svako koga je ovaj bog dodirnuo postao je sjajan I slavan,a koga nije nestao je u tami. Zlocin i Kazna, Ljuabvi lekira, Zlocin i kazna.

Sokrat ne ljunavi Diotima odgovara da priroda tezi da bude besmrtna zato iza sebe ostavlja drugo mlado mesto staroga. On je sredina izmedju smrtnog I besmrtnog. Trudni su svi ljudi,a radjati se ne moze u ruznoci nego u lepoti.

K ada su Sokrat I on isli zajedno u vojsku,Sokrat je sve prevazilazio u vojnickim naporima.

Bezbozanstvo nastaje ako se ne ugadja plemenitom Erotu,nego onom drugom,a posao lekara je da nadgleda rane obleke ljubavi I da ih leci. Remember me Forgot password? Ovdasnji tirani su lmubavi veliku moc ljubavi Aristogitonove I odanosti Parmodijeve koji su sr usili njihovu vlast. Zato nema boljeg pomocnika coveku od Erota. Ljubavnici bi trebalo da love,a hozba da beze,te seb ovi drugi ne smeju dati brzo I sramota je da l jubimac ide ljubavniku zbog moci,polozaja ili vlasti.

  CALCULO DIFERENCIAL LEITHOLD PDF

Vid naseg razuma pocinje ostrije gledati,kadfa nas vid ociju pocne izdavati,a ti si jos daleko od toga.

Deipnosophistae – Wikipedia

Ovaj je izabrao I jedno I drugo. Ovaj je legao do Sokrata,na to je gomila ljudi usla,od prisutnih neki su otisli,neki su zaspali,a ujutru su jos samo Agaton,Sokrat ii Aristofan pili I razgovarali.

Ljubavnik je medjutim bozanstveniji od ljubimca I njemu se zato bogovi dive,jer u njemu bog boravi. Zelimm da pohvalim Ag atona,pa stoga mora sesti s desna.

Gozba ili O ljubavi – Platon – Google Books

Gde je mesto gde sve cveta I mirise,tu je Erot. Ovaj mu lici na satira Marsiju. Takvim cudima mnogi su hramovi podignuti zbog svoje dece,a zbog radjanja ljutske dece jos nikome. Na to je Sokrat rekao: To je stid pred sramotom I nadmetanje za lepotom. Sokrat je opet nasao razlog da najlepsi sedi pored njega. Medjutim decake ne teba ljubiti dok su jos deca,vec kada pocnu duhovno I delesno sazrevati. Astronomija je poznavanje odnosa u kretanju zvezda I u g odisnjim vremenima.

Dakle lepo je ugadjati radi vrline.